Problem z baterią laptopa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

maksiu, wooow :shock: :shock: Nie wiem jak dziekowac
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Prosiłbym o pomoc

Otóż posiadam w domu laptopa.

Jeśli to istotne to Acer Aspire 5732ZG.

Jednak pytanie jest o baterię.
    Otóż na oryginalnej (fabrycznej od nowości) w Windowsie 7 pokazuje się informacja "nie wykryto baterii" (kiedyś podobno wszystko było dobrze - to info od osoby, która ofiarowała mi ten komputer). Sprawdziłem też na innej baterii z uszkodzonego (drugi komputer leżał długo bezczynnie - miała prawo się rozładować do zera) i też pokazało się o nie wykryciu baterii.

Pożyczyłem starą (choć działającą - niestety krótko) baterię od osoby, która ma podobnego laptopa. Po włączeniu się komputera pokazał się komunikat "bateria uszkodzona/popsuta - rozważ jej wymianę" choć komputer na niej pracował.

Swoją starą i do zera rozładowaną baterię dałem osobie, która użyczyła mi swojego laptopa do naładowania mojej. U niej po kilku godzinach się naładowała na 100%. Zadowolony włożyłem baterię do swojego sprzętu. On rzeczywiście system wykrył baterię i zaczął na niej pracować. Gdy się trochę rozładowała podłączyłem zasilanie zewnętrzne. Na laptopie pojawiła się ikona ładowania na jakieś 10-15 sekund, po czym znów informuje, że laptop pracuje na baterii (i tak kilka razy). Gdy bateria rozładowała się do zera komputer się wyłączył (mimo podłączonego cały czas zasilania zewnętrznego). Po ponownym włączeniu znów w Windows pokazała się ikonka "nie wykryto baterii".

Oprócz tej jednej niedogodności laptop podłączony cały czas do zasilacza działa idealnie.

Moje najważniejsze pytanie:
    Warto kupować nową baterię? (czy może w jakiś inny sposób ją przetestować?) Kosztuje ona nie wiele bo ok. 150-200zł jednak szkoda wydawać na marne kasę...

P.S. przeinstalowałem na laptopie system na nowo, to nic nie pomogło (choć w sieci znalazłem info, że winny może być sterownik obsługi baterii).
    Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

klekocix, coś takiego? http://www.elektroda.pl/rtvforum/top....html#11908986
      Sprawdzałeś tę baterię, której system nie wykrywa na innym kompie?
      Ogólnie polecam Ci przejrzeć elektrodę, bo jest tam naprawdę dużo tematów o problemach z baterią w różnych acer Aspire.
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• georgg
        RS
        • 2013
        • 17103
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

klekocix, bateria do wymiany.
        SPOTY ŚLĄSKIE- ruszyć ZAPRASZAMY!
        ​​​
        Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• bws34
          Rider
          • 2011
          • 543

Wejdź w manager urządzeń Windows i usuń baterię i ogólnie to co tam jest przy niej. Zrób reset kompa i zobacz czy pomogło, ja tak w Lenovo miałem i pomogło. Poprostu sterowniki się jakoś nie dobrze zainstalowały
          "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

Pracuję...